Sat. Jun 15th, 2024

Biology Entrance Sample Model Question Paper with answer

Biology

Biology Entrance Sample Model Question Paper with answer.

Free download pdf Biology Entrance Question Paper Answer Previous Year Old Paper Biology Entrance university college Last 10 Years Papers with solution, Last Year Biology Entrance Question Papers, Previous year Biology Question Papers solved, Where can i get Biology question paper with solution answers Past Previous year Question Papers for Students download free, Old Biology question papers with solution, December Placement Paper Free download pdf Previous year Papers for Biology Entrance Sample Model Question Paper with answer

Biology Entrance Sample Model Question Paper with answer

Biology Entrance Sample Model Question Paper with answer

1. Who is regarded as father of Taxonomy ?
(A) Hutchinson (B) Engler
(C) Linnaeus (D) Theophrastus

2. The system of classification of Angiosperms that is based on a few number of characters is referred
to as :
(A) Natural system (B) Artificial system
(C) Phylo-genetic system (D) Genetic system

3. The species inhabiting the same geographical areas are :
(A) Sibling (B) Sympatric
(C) Allopatric (D) Taxonomic

4. Binomial nomenclature refers to :
(A) One Latin name and one vernacular name
(B) One scientific name and one Latin name
(C) One scientific name and one vernacular name
(D) One generic name and one specific name

5. Phylogeny refers to :
(A) A group of phyla (B) Life history of plants
(C) Genetics of animals (D) Evolutionary history of species from its ancestors.

6. Which of the phyla has the highest number of species ?
(A) Arthropoda (B) Annelida
(C) Mollusca (D) Echinodermata

7. Cyanobacteria refer to :
(A) Autotrophic prokaryotes with characteristic bluegreen pigments
(B) Bacteria infecting the cyanophycean algae
(C) Viruses infecting bluegreen alagae
(D) Cynophycean members infecting bacteria

8. Marchantia is a bryophyte since it does not have :
(A) Vascular tissue (B) Roots
(C) Independent sporophyte (D) Seeds

9. The fern leaves are known as :
(A) Blades (B) Sporophylls
(C) Lamina (D) Fronds

10. Young leaves of Cycas show :
(A) Simple venation (B) Circinate venation
(C) Alternate arrangement (D) Opposite arrangement

11. The seed of Pinus is :
(A) Covered and non-endospermic
(B) Naked and non-endospermic
(C) Abaxially placed and covered
(D) Adaxially placed naked and endospermic

12. The petiole modified into leaf like structure is known as :
(A) Phylloclade (B) Phyllode
(C) Cladode (D) Cladophyll

13. Scutellum is the first leaf of :
(A) Gymnosperms (B) Monocots
(C) Dicots (D) Pteridophytes

14. Nucleus is absent in :
(A) Xylem parenchyma (B) Phloem parenchyma
(C) Mature sieve cells (D) Companion cells

15. The dead cells that have a mechanical function are called as :
(A) Parenchyma (B) Collenchyma
(C) Sclerenchyma (D) Companion cells

16. The water potential increases due to :
(A) Addition of solutes (B) Pressure
(C) Evaporation (D) Afforestation

17. Which of the following elements is required for Photolysis of water :
(A) Magnesium (B) Manganese
(C) Calcium (D) Zinc

18. The translocation of sugars in angiosperms occurs in the form of :
(A) Glucose (B) Fructose
(C) Sucrose (D) Lactose

19. Which element is essential as electron carrier :
(A) Potassium (B) Iron
(C) Zinc (D) Calcium

20. The plants bend towards light because :
(A) The roots send the message to the stem to do so
(B) The stems like sunlight
(C) The food material is translocated from leaves to stem causing bending
(D) Due to secretion of growth promoting substances at the tip

21. Pollenkit helps in the :
(A) Nutrition of pollen (B) Nutrition of insects
(C) Formation of pollen (D) Sticking to the body of insects

22. What is the function of tapetum in a developing anther ?
(A) To obtain food material from the microspores
(B) To digest the microspores
(C) To provide food material to the developing microsporocytes
(D) To give protection to the inner tissues

23. In a plant growing under dark condition, the leaves turn light colored, internodes become much elongated
and it is termed as :
(A) Chlorosis (B) Vernalisation
(C) Etiolation (D) Phyllotaxy

24. The term Homeostasis in an ecosystem refers to :
(A) Feed back mechanism (B) Self regulatory mechanism
(C) Influence of production (D) State of equilibrium

25. The plants constitute the :
(A) First trophic level (B) Second trophic level
(C) Third trophic level (D) Fourth trophic level

26. Biome refers to :
(A) That part of earth and its atmosphere which inhabits living organisms
(B) A community of organisms interacting with one another
(C) The flora on land
(D) The flora in an ocean

27. Maximum energy amongst ecosystems is contributed by :
(A) Crops (B) Forests
(C) Coral (D) Fuel gas

28. The restriction enzymes are also called :
(A) Molecular markers (B) Molecular scissors
(C) Vectors (D) Carriers

29. Polymerase chain reaction employs :
(A) Primers and DNA ligase (B) Primers and DNA polymerase
(C) DNA polymerase only (D) DNA ligase only

30. Bt toxin is coded by a gene named as :
(A) cry
(B) bty
(C) tby
(D) dty

31. Which of the following is not a gastrointestinal hormone ?
(A) Gastrin (B) Secretin
(C) Cholecystokinin (D) Cortisol

32. All enzymes are proteins except :
(A) Ribozymes (B) Kinase
(C) Dehydrogenase (D) Transaminase

33. Enzymes that catalyse removal of groups from substances by mechanism other than hydrolysis leaving
double bond are called :
(A) Oxidoreductases (B) Transferases
(C) Lyases (D) Ligases

34. Klinefelter’s syndrome has a sex chromosome complement of :
(A) XY (B) XYY
(C) XXY (D) XO

35. In which region of the interphase chromosome does transcription take place ?
(A) Heterochromatin (B) Euchromatin
(C) The telomere (D) The centromere

36. The progesterone is secreted by :
(A) Graffian follicles (B) Corpus luteum
(C) Interstitial cells (D) Corpus albicans
37. Which of the following is the connective tissue ?
(A) Neurons (B) Nephrons
(C) Blood (D) Islets of Langerhans

38. Which of the following is an example of highly repetitive DNA ?
(A) Alu element (B) Histone gene cluster
(C) DNA minisatellite (D) Dispersed repetitive DNA

39. ‘Saheli’ an oral contraceptive for females was developed by :
(A) AIIMS, Delhi (B) IICB, Kolkata
(C) CDRI, Lucknow (D) SGPGI, Lucknow

40. A pair of male genital pores in earthworm are present on the ventro-lateral sides of the :
(A) 14th segment (B) 18th segment
(C) 10th segment (D) 15th segment

41. Pseudocoelom is a characteristic feature of :
(A) Annelids
(B) Arhropods
(C) Platyhelminthes
(D) Aschelminthes

42. Example of a marine dinosaur is :
(A) Pelycosaur (B) Tyrannosaurus
(C) Ichthyosaur (D) Pterosaur

43. Sharks and Rays belong to class :
(A) Osteichthyes (B) Chondrichthyes
(C) Cyclostomata (D) Amphibian

44. The capacity to differentiate colours lies in :
(A) Cones (B) Rods
(C) Pigment epithelium (D) Ganglion cell layer

45. A parasitic disease which is not transmitted through the bite of insect vector :
(A) Filariasis (B) Malaria
(C) Leishmaniasis (D) Ascariasis

46. Recombination between homologus chromosomes is completed by the end of :
(A) Zygotene (B) Leptotene
(C) Pachytene (D) Diplotene

47. The antibodies which are present in abundance in colostrum are :
(A) IgG (B) IgM
(C) IgA (D) IgD

48. Organs of excretion and osmoregulation in Platyhelminthes are :
(A) Contractile vacuoles (B) Flame cells
(C) Nephridia (D) Hepatic caecae

49. The maturation and development of T-lymphocytes takes place in :
(A) Thymus (B) Spleen
(C) Lymph nodes (D) MALT

50. Enzyme which is responsible for replication of HIV in the macrophages of the host is :
(A) Reverse transcriptase (B) RNA Polymerase
(C) DNA Polymerase (D) DNA Ligase

51. Which of the following traits was not studied by Mendel ?
(A) Flower position (B) Seed colour
(C) Flower colour (D) Seed size

52. The body cavity of coelomates is lined by :
(A) Mesoderm (B) Ectoderm
(C) Endoderm (D) Protoplasm

53. In ear, the membranous labyrinth is filled with fluid called :
(A) Endolymph (B) Perilymph
(C) Plasma (D) Haemolymph

54. Most of the fats absorbed in the small intestine enters the :
(A) Lacteals (B) Arterioles
(C) Venules (D) Microvilli

55. The wall of the internal organs such as blood vessels, stomach and intestine contains this type of
muscle tissue :
(A) Smooth muscle fibre (B) Cardiac muscle fibre
(C) Skeletal muscle fibre (D) Neural tissue

56. Testosterone, the male sex hormone is synthesised in the :
(A) Seminiferous tubules (B) Interstitial cells
(C) Vas deferns (D) Prostate gland

57. In humans, the right artrioventricular aperture of the heart is guarded by :
(A) Monocuspid valve (B) Bicuspid valve
(C) Tricuspid valve (D) Tetracuspid valve

58. In which part of the nephron the reabsorption of filtrate is minimum ?
(A) Proximal convoluted tubule (B) Glomerulus
(C) Distal convoluted tubule (D) Henle’s loop

59. The chronic use of alcohol may lead to :
(A) Hepatitis B (B) Cirrhosis
(C) AIDS (D) Pneumonia

60. Which organ is called as the graveyard of RBC’s ?
(A) Spleen (B) Liver
(C) Pancreas (D) Kidneys

Answers
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C B B D D A A X D B

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
D B B C C B B C B D

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
D C C X A A C B B A

31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
D A C C B B C C C B

41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
D C B A D C C B A A
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
D A A A A B C B B A

By Chala Dandessa

I am Lecturer, Researcher and Freelancer. I am the founder and Editor at ETHIOPIANS TODAY website. If you have any comment use caalaadd2@gmail.com as email contact. Additionally you can contact us through the contact page of www.ethiopianstoday.com.

Leave a Reply