Thu. Jun 20th, 2024

Biology exams model pdf

Biology Model Question Paper – 1  

1. Populations are said to be sympatric when _______.

(A) two populations are physically isolated by natural barriers.

(B) two populations live together and freely interbreed to produce sterile offspring.

(C) two populations share the same environment but cannot interbreed.

(D) two populations are isolated but occassionally come together to interbreed.

Answer:

(C)

2. Populations are said to be allopatric when ________.

(A) they are physically isolated by natural barriers 

(B) they live together and breed freely to produce viable offspring 

(C) they are isolated but often come together for breeding 

(D) none of the above

Answer: 

(A)

3. Polyploid derived from two different species is called

(A) Autopolyploid

(B) Triploid

(C) Allopolyploid

(D) Monoploid

Answer:

(C)

4. Pollen grains of a plant whose 2n = 28 are cultured to get callus by tissue culture method. What would be

the number of chromosomes in the cells of the callus?

(A) 21 

(B) I4

(C) 56 

(D) 28

Answer:

(B)

5. Pinus belongs to the class ________.

(A) Gentopsida 

(B) Cycadopsida 

(C) Coniferopsida 

(D) Sphenopsida

Answer: 

(C)

6. Pieces of plant tissue used in tissue culture is called

(A) Explant

(B) Somaclone

(C) Inoculant

(D) Clone

Answer:

(A)

7. Palaeontologists unearthed a human skull during excavation. A small fragment of the scalp tissue was still

attached to it. Only little DNA could be extracted from it. lf the genes of the ancient man need to be

analysed, the best way of getting sufficient amount of DNA from this extract is

(A) Subjecting the DNA to polymerase chain reaction

(B) Subjecting the DNA to gel electrophoresis

(C) Treating the DNA with restriction endonucleases

(D) Hybridising the DNA with a DNA probe

Answer:

(A)

8. Ovule integument gets transformed into

(A) seed

(B) fruit wall

(C) seed coat

(D) cotyledons

Answer:

(C)

9. Osteomalacia is a deficiency disease of

(A) Infants due to protein energy malnutrition

(B) Adults due ot protein energy malnutrition

(C) Adults due to Vitamin D deficiency

(D) Infants due to Vitamin K deficiency

Answer:

(C)

10. Nosema bombycis which causes pebrine in silk worms is a

(A) Virus 

(B) Bacterium

(C) Protozoan 

(D) Fungus

Answer:

(C)

11. Name the hormone that has no role in menstruation.

(A) LH

(B) FSH

(C) GH

(D) TSH

Answer:

(C)

12. Name the following having oxygen storing capacity

(A) Myoglobin

(B) Prophase II

(C) Anaphase I

(D) Metaphase II

Answer:

(A)

13. Movement of tongue muscle is controlled by

(A) facial nerve

(B) trigeminal nerve

(C) hypoglossal nerve

(D) vagus nerve

Answer:

(C)

14. Pick the mammal with true placenta 

(A) Kangaroo

(B) Echidna

(C) Platypus

(D) Mongoose

Answer: 

(D)

15. Most of the endangered species are the victims of

(A) Habitat destruction

(B) Over-hunting

(C) Acid rain

(D) Competition with introduced species

Answer:

(A)

16. Bovine spongiform encephalopathy is a disease caused by prions in a _______.

(A) cow 

(B) sheep

(C) man

(D) potato

Answer:

(A)

17. Blood stains are found at the site of a murder. lf DNA profiling technique is to be used for identifying the

criminal, which of the following is ideal for use?

(A) Erythrocytes 

(B) Leucocytes

(C) Platelets 

(D) Serum

Answer:

(B)

18. BT brinjal is an example of transgenic crops. In this, BT refers to 

(A) Bacillus tuberculosis 

(B) Biotechnology 

(C) Betacarotene

(D) Bacillus thuringiensis

Answer: 

(D)

19. BY the statement ‘survival of the fittest’, Darwin meant that ________.

(A) The strongest of all species survives 

(B) The most intelligent of the species survives 

(C) The cleverest of the species survives

(D) The most adaptable of the species to changes survives

Answer: 

(D)

20. Casparian strips are present in the ________ of the root. 

(A) epiblema 

(B) cortex

(C) perycycle

(D) endodermis

Answer: 

(D)

Biology Model

Question Paper

– 2

1. 2n = l6 in a primary spermatocyte which is in metaphase of first meiotic division.

What shall be the total number of chromatids in each of the secondary

spermatocyte?

(A) 8 

(B) l6

(C) 24 

(D) 32

Answer: (B)

2. A female Anopheles mosquito can be recognized by

(A) Proboscis and palpi are long and more or less of equal length

(B) Proboscis long and palpi short

(C) Proboscis short and palpi long

(D) Both proboscis and palpi are short

Answer: (A)

3. Which one of the following pairs is an example for lateral meristem?

(A) Interfascicular cambium and phellem

(B) Procambium and phelloderm

(C) Phellogen and fascicular cambium

(D) Phellogen and phelloderm

Answer: (C)

4. Which one of the following is the most primitive ancestor of man?

(A) Homo habilis

(B) Australopithecus

(C) Rampithecus punjabicus

(D) Homo neanderthalensis

Answer: (C)

5. Which one of the following is polysaccharide?

(A) Glycogen

(B) Sucrose

(C) Lactose

(D) Maltose

Answer: (A)

6. Which one of the following is NOT the reason for very high load of bilirubin in a

newborn?

(A) The liver of the newborn is too young to cope up with the heavy load of

bilirubin.

(B) Excessive red blood corpuscles in the newborn burst, releasing the bilirubin.

(C) Insoluble bilirubin in the intestine is reabsorbed by the blood.

(D) Mother’s milk contains a high amount of bilirubin.

Answer: (D)

7. Which one of the following is NOT the function of insulin?

(A) Increase the oxidation of glucose in the cells.

(B) Increases the permeability of cell membrane to glucose.

(C) Initiates the formation of hepatic glycogen from excess of glucose.

(D) Initiates the conversion of glycogen to glucose.

Answer: (D)

8. Which one of the following is not related to guttation? 

(A) Water is given out in the form of droplets 

(B) Water given out is impure 

(C) Water is given out during daytime 

(D) none of the above

Answer: 

(C)

9. Which one of the following is NOT an antitranspirant? 

(A) PMA 

(B) BAP

(C) Silicon oil 

(D) Low viscosity

Answer: 

(B)

10. Which one of the following is not a second messenger in hormone action?

(A) Calcium

Answer: (B)

(B) Sodium

(C) cAMP

(D) cGMP

11. Which one of the following is NOT a method of soil conservation?

(A) Overgrazing 

(B) Mulching

(C) Crop rotation 

(D) Strip cropping

Answer: (A)

12. Which one of the following is mainly responsible for green house effect?

(A) SO 2  

(B) CO 2  

(C) CO

(D) O 2

Answer: (B)

13. Which one of the following is correct? 

(A) Introns are present in m-RNA and exons are present in t-RNA 

(B) Codons are present in m-RNA and anticodons in t-RNA 

(C) Every intron is a set of three terminator codons 

(D) Exons are present in eukaryotes while introns are present in prokaryotes

Answer: 

(B)

14. Which one of the following is an exotic carp species?

(A) Barbus stigma

(B) Cyprinus carpio

(C) Labeo bata

(D) Cirrhinus mrigala

Answer: (B)

15. Which one of the following is an example of chlorophyllous thallophyte? 

(A) Volvarialla 

(B) Spirogyra

(C) Nephrolepis 

(D) Gnetum

Answer: 

(B)

Biology

Model

Question

Paper – 3

1. Which one of the following human cells do not contain mitochondria?

(A) Nerve cell

(B) Red blood cell

(C) Liver cell

(D) White blood cell

Answer: (B)

2. Which of the following is related to humoral immunity?

(A) T-lymphocyte

(B) B-lymphocyte

(C) I-lymphocyte

(D) P-lymphocyte

Answer: (B)

3. Which of the following species is restricted to a specific area?

(A) Sibling species

(B) Allopatric species

(C) Sympatric species

(D) Endemic species

Answer: (D)

4. Which of the following prevents the conversion of prothrombin to thrombin in an undamaged

blood vessel?

(A) Calcium ions 

(B) Thromboplastin

(C) Fibrinogen 

(D) Heparin

Answer: (D)

5. Which one of the following is a unicellular, nonmotile desmid?

(A) Clostridium 

(B) Chlorobium

(C) Cosmarium 

(D) Chromatium

Answer: (C)

6. Which one of the following is a driving force for the process of ‘passive absorption of water

in roots’?

(A) Root pressure

(B) The increase in imbibitional pressure in root cells.

(C) Transpiration in leaves

(D) Activity of aquaporins

Answer: (C)

7. Which one of the following immunoglobulins is found as pentamer?

(A) IgG

(B) IgM

(C) IgA

(D) IgE

Answer: (B)

8. Which one of the following diseases is caused by Nosema bombycis in mulberry silkworm?

(A) Pebrine 

(B) Muscadine

(C) Flacherie 

(D) Grasserie

Answer: (A)

9. Which one of the following cells is not a phagocytic cell?

(A) Macrophage

(B) Monocyte

(C) Neutrophil

(D) Basophil

Answer: (D)

10. Which one of the following bacterium is used for production of transgenic plants

(A) Escherichia coli

(B) Bacillus thuringiensis

(C) Staphylococcus aureus

(D) Agrobacterium tumefaciens

Answer: (D)

11. Which one of the following animal phyla does not possess a coelom?

(A) Platyhelminthes

(B) Annelida

(C) Mollusca

(D) Echinodermata

Answer: (A)

12. Which one is imino acid?

(A) Pepsin

(B) Proline

(C) Cysteine

(D) Renin

Answer: (B)

13. Which of the following would be in insignificant amount in xylem sap?

(A) Nitrates 

(B) Phosphates

(C) Water 

(D) Sugar

Answer: (D)

14. Which of the following substances can cure Parkinson’s disease?

(A) GABA

(B) Acetylcholine

(C) Dopamine

(D) Glutamic acid

Answer: (C)

15. Which of the following is the correct pathway for propagation of cardiac impulse?

(A) SA node  AV node  Bundle of His  Purkinje fibers

(B) AV node  Bundle of His  SA node  Purkinje fibers

(C) SA node  Purkinje fibers  AV node  Bundle of His

Answer: (A)

(D) Purkinje fibers  AV node  SA node  Bundle of His

Biology

Model

Question

Paper – 4

1. Which of following two hormones are essential for induced breeding of fishes?

(A) TSH and ACTH

(B) Oestrogen and progesterone

(C) FSH and LH

(D) Vassopressin and oxytocin

Answer: (C)

2. When red blood corpuscles containing both A and B antigens are mixed with your

blood serum, they agglutinate. Hence your blood group is _______ type.

(A) O 

(B) AB

(C) B 

(D) A

Answer: (A)

3. When the oxygen supply to the tissue is inadequate, the condition is

(A) Dyspnea

(B) Hypoxia

(C) Asphyxia

(D) Apnea

Answer: (B)

4. Which of the following is properly matched?

(A) Echinodermata – Asteroidea – Star fish

(B) Arthropoda -Insecta -Spider

(C) Mollusca – Cephalopoda – Unio

(D) Platyhelminthes -Trematoda – Planaria

Answer: (A)

5. Which of the following is NOT correctly matched?

(A) Sycon – Canal system

(B) Star fish – Radial symmetry

(C) Ascaris – Flame cell

(D) Prawn – Haemocoel

Answer: (C)

6. Which of the following is not a green house gas?

(A) Carbon monoxide 

(B) Methane

(C) Oxygen 

(D) Water vapour

Answer: (C)

7. Which of the following is a mineralocorticoid?

(A) Testosterone

(B) Progesterone

(C) Adrenalin

(D) Aldosterone

Answer: (D)

8 Which of the following hormones is a steroid? 

(A) Estrogen 

(B) Insulin

(C) Glucagon 

(D) Thyroxine

Answer:  (A)

9. Which of the following hormones does not naturally occur in plants?

(A) IAA 

(B) GA

(C) ABA

(D) 2, 4 – D

Answer: (D)

10. Which of the following hormones does not contain a polypeptide? Answer: (D)

(A) Oxytocin

(B) Insulin

(C) Antidiuretic hormone

(D) Prostaglandin

11. Which function will be lost due to damage of occipital lobe?

(A) Hearing

(B) Speech

(C) Vision

(D) Memory

Answer: (C)

12. Which centre is stimulated during increase in body temperature

(A) Anterior hypothalamus

(B) Posterior hypothalamus

(C) Limbic system

(D) Red nucleus

Answer: (A)

13. When the two ecosystems overlap each other, the area is called

(A) Habitat

(B) Niche

(C) Ecotone

(D) Ecotype

Answer: (C)

14. When the blood contains a high percentage of CO2 and a very low percentage of O2,

the breathing stops and the person becomes unconscious. This condition is known

as 

(A) suffocation 

(B) asphyxia

(C) emphycema 

(D) eupnoea

Answer:  (B)

15. When DNA replication starts

(A) The hydrogen bonds between the nucleotides of two strands break.

(B) The phosphodiester bonds between the adjacent nucleotides break.

(C) The bonds between the nitrogen base and deoxyribose sugar break.

(D) The leading strand produces okazaki fragments.

Answer: (A)

Biology

Model

Question

Paper – 5

1. When a fresh water protozoan is placed in marine water________.

(A) the contractile vacuole disappears

(B) the contractile vacuole increases in size

(C) a number of contractile vacuoles appear

(D) the contractile vacuole remains unchanged

Answer: 

(A)

2. A dorsal horn is present on the ________ of mulberry silk worm (caterpillar).

(A) 8 th  abdominal segment 

(B) 5 th  abdominal segment

(C) 2 nd  thoracic segment 

(D) Head

Answer: (A)

3. A balanced diet does NOT include ________.

(A) Carbohydrates and fats 

(B) Nucleic acids and enzymes 

(C) Proteins and vitamins 

(D) Minerals and salts

Answer: 

(B)

4. To meet the demands of the society, in vitro production of a large number of plantlets in a

short duration is practiced in floriculture and horticulture industry today. This is called

_______.

Answer: (C)

(A) Soma clonal variation 

(B) Hybridoma technology

(C) Micropropagation 

(D) Somatic hybridization

5. The term genetic RNA refers to 

(A) the RNA that carries genetic message 

(B) the RNA that helps gene regulation in lac-operon 

(C) the RNA present in mitochondria 

(D) none of the above

Answer: 

(A)

6. When 2 to 3 drops of Benedicts reagent are added to a urine sample and heated gently, it

turns yellow. This colour change indicates that ________.

(A) Urine contains 1.5% glucose 

(B) Urine contains 2% glucose 

(C) Urine contains 0.5 th   glucose 

(D) Urine contains 1% glucose

Answer: 

(D)

7. What will be the codons in m-RNA if the DNA codes are ATG-CAG?

(A) TAC – GTC

(B) UAC – GUC

(C) UCA – TUA

(D) TCA – GTC

Answer: (B)

8. What is/are true about heart wood?

A. It does not help in water conduction.

B. It is also called alburnum.

C. It is dark in colour but very soft.

D. It has tracheary elements which are filled with tannin, resin, etc.

(A) A and D 

(B) B and D

(C) A, B and C 

(D) B. C and D

Answer: (A)

9. What is a genophore?

(A) DNA in prokaryotes

(B) DNA and RNA in prokaryotes

(C) DNA and protein in prokaryotes

(D) RNA in prokaryotes

Answer: (B)

10. Vitellogenesis occurs during the formation of

(A) Oogonial cell in the Graafian follicle

(B) Ootid in the fallopian tube

(C) Secondary Oocyte in the fallopian tube

(D) Primary oocyte in the Graafian follicle

Answer: (D)

11. Tyloses are found in _______.

(A) secondary xylem 

(B) secondary phloem

(C) sclerenchyma fibres 

(D) sclereids

Answer: (A)

12. Transpiration facilitates

(A) Opening of stomata 

(B) Absorption of water by roots

(C) Excretion of minerals 

(D) Electrolyte balance

Answer: (B)

13. The World Intellectual Property Day is observed on ________.

(A) February, 29t th

(B) June, 30 th

(C) April, 26 th  

(D) September, 5 th

Answer: 

(C)

14. The types of ribosomes found in prokaryotic cell are ________.

(A) 100 S 

Answer: 

(D)

(B) 80 S

(C) 60 S 

(D) 70 S

15. The term, ‘southern blotting’ refers to 

(A) transfer of DNA fragments from invitro cellulose membrane to electrophoresis gel 

(B) attachment of probes to DNA fragments 

(C) transfer of DNA fragments from electrophoresis gel to nitrocellulose sheet. 

(D) comparison of DNA fragments from two sources

Answer: 

(C)

Biology

Model

Question

Paper – 6

1. The sugar present in milk is _______.

(A) Sucrose 

(B) Fructose

(C) Lactose 

(D) Glucose

Answer:

(C)

2. The space between the plasma membrane and the cell wall of a plasmolyzed cell surrounded

by a hypertonic solution is occupied by the 

(A) hypotonic solution 

(B) isotonic solution 

(C) hypertonic solution 

(D) water

Answer: 

(C)

3. The single horned Rhinoceros is protected at _______.

(A) Kaziranga National Park 

(B) Kahna National Park

(C) Rajiv Gandhi National Park 

(D) Anashi National Park

Answer:

(A)

4. The number of ATP produced when a molecule of glucose undergoes fermentation is 

(A) 4 

(B) 36

(C) 2 

(D) 38

Answer: 

(C)

5. The offspring produced from a marriage have only O or A blood groups. Of the genotypes

given below, the possible genotypes of the parents would be

(A) I O I O  and I O I O  

(B) I A I A  and I O I O  

(C) I A I O  and I O I O

(D) I A I A  and I A I O

Answer:

(C)

6. The part of the brain where the centre for hunger and thirst is located is

(A) Cerebrum

(B) Hypothalamus

(C) Cerebellum

(D) Medulla Oblongata

Answer:

(B)

7. The species, though insignificant in number, determine the existence of many other species

in a given ecosystem. Such species is known as

(A) Keystone species 

(B) Sacred species 

(C) Endemic species

(D) Extinct species

Answer:

(A)

8. The scientific name of the moth which produce tasar is

(A) Bombyx mori

(B) Antheraea mylitta

Answer:

(B)

(C) Antheraea assamensis

(D) Philosomia ricini

9. The rosette habit of cabbage can be changed by application of 

(A) IAA 

(B) GA

(C) ABA 

(D) Ethaphon

Answer: 

(B)

10. The respiratory quotient during cellular respiration would depend on

(A) the nature of the substrate

(B) the amount of carbon dioxide released

(C) the amount of oxygen utilised

(D) the nature of enzymes involved

Answer:

(A)

11. The reflex arc, which is made of two neurones is known as

(A) Monosynaptic reflex arc

(B) Disynaptic reflex arc

(C) Polysynaptic refles arc

(D) Asynaptic reflex arc

Answer:

(A)

12. The presence of corollary corona, sagittate anthers and dumb-bell shaped stigma are the

characteristic features of _______.

(A) Hibiscus rosa-sinensis 

(B) Musa paradisiaca

(C) Ravenala madagascariensis 

(D) Catheranthus roseus

Answer:

(D)

13. The name of the pacemaker of the heart is

(A) Lymph node

(B) S.A. node

(C) Juxtaglumerular apparatus

(D) Semilunar valve

Answer:

(B)

14. The name of Smt. Thimmakka is associated with the

(A) planting and conservation of avenue trees

(B) agitations against hydroelectric project

(C) ‘Appiko’ movement

(D) conservationof fauna and flora of the western ghats

Answer: 

(A)

15. The main difference between Gram positive and Gram negative bacteria is

(A) Cell membrane

(B) Cell wall

(C) Ribosome

(D) Mitochondria

Answer:

(B)

Biology

Model

Question

Paper – 7

1. The characteristic that is shared by urea, uric acid and ammonia is/are

A. They are nitrogenous wastes

B. They all need very large amount of water for excretion

C. They are all equally toxic

D. They are produced in the kidneys

(A) A and D 

(B) A, C and D

(C) A only 

(D) A and C

Answer: (C)

2. The 2005 Nobel Prize for Physiology / Medicine was awarded to Barry Marshall and Robin

Warren of Australia for their discover of ________.

Answer:  (B)

(A) human papilloma virus causing cervical cancer

(B) bacterium Helicobacter pylori causing peptic ulcer

(C) prions, a new biological principle of infection

(D) Human Immunodeficiency Virus

3. The main aim of the human genome project is _______.

(A) to identify and sequence all the genes present in human DNA.

(B) to introduce new genes into humans.

(C) to remove disease causing genes from human DNA.

(D) to develop better techniques for comparing two different human DNA samples.

Answer: (A)

4. The lactase hydrolyzes lactose into

(A) Glucose

(B) Glucose and galactose

(C) Fructose

(D) Glucose and fructose

Answer: (B)

5. Tetany is caused by

(A) Hyperparathyroidism

(B) Hypoparathyroidism

(C) Hyperthyroidism

(D) Hypothyroidism

Answer: (B)

6. The agents which are known to cause CJD are

(A) A class of bacteria 

(B) A class of viruses

(C) Fungi 

(D) Protein particles

Answer: (D)

7. The loosely arranged non-chlorophyllous parenchyma cells present in lenticels are called 

(A) Complementary cells 

(B) Passage cells 

(C) Water stomata 

(D) Albuminous cells

Answer:  (A)

8. The greatest threat to genetic diversity in agricultural crops is

(A) extensive mixed cropping

(B) introduction of high yielding varieties

(C) extensive use of fertilisers

(D) extensive use of insecticides and pesticides

Answer: (D)

9. The gene of sickle cell anaemia is inherited by

(A) Blood cells

(B) Bone cells

(C) Sex chromosomes

(D) Autosomes

Answer: (D)

10. The Gastrin is secreted from

(A) Intestine

(B) Stomach

(C) Pancreas

(D) Rectum

Answer: (B)

11. The force responsible for upward conduction of water against gravity comes from 

(A) transpiration 

(B) photosynthesis 

(C) translocation 

(D) respiration

Answer:  (A)

12. The cause of cretinism is

(A) Hypothyroidism

(B) Hypoparathyroidism

(C) Hyperthyroidism

(D) Hyperparathyroidism

Answer: (A)

13. The brainstem is made up of  Answer:  (B)

(A) Midbrain, pons, cerebellum 

(B) Midbrain, pond, medulla oblongata 

(C) Diencephalon, medulla oblongata, cerebellum 

(D) Cerebellum, cerebrum, medulla oblongata

14. The anterior V-spot in microfilaria of Wuchereria represents

(A) Nerve ring

(B) Cervical papilla

(C) Excretory system

(D) Reproductive

Answer: (C)

15. The amount of CSF in the cranial cavity

(A) 500 ml

(B) 140 ml

(C) 1 litre

(D) 1.5 ml

Answer: (B)

Biology

Model

Question

Paper – 8

1. Succus entericus is secreted by _______.

(A) Brunner’s glands 

(B) Auerbach’s plexus

(C) Crypts of Lieberkuhn 

(D) Peyers patches

Answer: (C)

2. Structural lipids of cell membrane

(A) Simple lipid

(B) Chromolipids

(C) Steroid

(D) Phospholipids

Answer: (D)

3. Structural element of Chromatin is

(A) Histone

(B) Acid protein and DNA

(C) Nuclear matrix

(D) Nucleosomes

Answer: (D)

4. Sporopollenin, a chemical substance is found in _______.

(A) Exine of pollen grain 

(B) Intine of pollen grain

(C) Tapetum of anther 

(D) Endothecium of anther

Answer: (A)

5. Spindle fibre is made up of

(A) Humulin

(B) Intermediate filament

(C) Flagellin

(D) Tubulin

Answer: (D)

6. Some important events in the human female reproductive cycle are given below. Arrange

the events in a proper sequence.

A – Secretion of FSH, B – Growth of corpus luteum, C – Growth of the follicle and oogenesis,

D – Ovulation, E – Sudden increase in the lcvcls of LH

(A) A  C  E  D  B 

(B) A  D  C  E  B

(C) B  A  C  D  E 

(D) C  A  D  B  E

Answer: (A)

7. Silk produced by Antheraea mylitta is also called  Answer:  (B)

(A) Muga silk 

(B) Tassar silk

(C) Eri silk 

(D) Mysore silk

8. Ribose sugar is present in

(A) RNA only

(B) RNA polymerase and ATP

(C) RNA and ATP

(D) RNA polymerase. RNA and ATP

Answer: (C)

9. Restriction enzymes are used to cut

(A) Single stranded RNA

(B) Double stranded DNA

(C) Single stranded DNA

(D) Double stranded RNA

Answer: (B)

10. Read the following statements A and B. 

A: Many organs of aquatic plants float in water. 

B: Large air gaps are present in the collenchyma tissues of lotus leaf. 

Select the correct answer. 

(A) Statement A is correct and B is wrong 

(B) Statement B is correct and A is wrong 

(C) Statements A and B both are correct 

(D) Statements A and B both are wrong

Answer:  (A)

11. Pyruvate dehydrogenase complex, needed for the conversion of Pyruvic acid to Acetyl

CO-A is located in _______.

(A) Intermembranal space of mitochondria

(B) Matrix of mitochondria

(C) Cytoplasm

(D) Grana of chloroplast

Answer: (B)

12. Stoma opens when

(A) Guard cells swell by endosmosis due to influx of hydrogen ions (protons)

(B) Guard cells swell by endosmosis due to efflux of potassium ions.

(C) Guard cells swell due to a decrease in their water potential.

(D) Guard cells swell due to an increase in their Water potential.

Answer: (D)

13. Pyramid of energy in ecosystems is

(A) Always upright

(B) Always inverted

(C) Mostly upright

(D) Mostly inverted

Answer: (A)

14. Ptyalin is inactivated by a component of gastric juice known as

(A) Pepsin

(B) Mucus

(C) Rennin

(D) HCl

Answer: (D)

15. Some of the steps involved in the production of Humulin are given below. Choose the

correct sequence.

i) Synthesis of gene (DNA) for human insulin artificially.

ii) Culturing recombinant E.c0li in bioreactors.

iii) Purification of humulin.

iv) Insertion of human insulin gene into plasmid.

v) Introduction of recombinant plasmid into E.coli.

vi) Extraction of recombinant gene product from E.coli.

(A) i, iii, v, vi, ii, iv 

(B) ii, i, iv, iii. v, vi

(C) iii, v, ii, i, vi, iv 

(D) i, iv, v, ii, vi, iii

Answer: (D)

Biology

Model

Question

Paper – 9

1. A large quantity of fluid is filtered every day by the nephrons in the kidneys. Only about

1% of it is excreted as urine. The remaining 99% of the filtrate

(A) is lost as sweat

(B) is stored in the urinary bladder

(C) is reabsorbed into the blood

(D) gets collected in the renal pelvis

Answer: (C)

2. With reference to enzymes, which one of the following statements is true?

(A) Apoenzyme = Holoenzyme + Coenzyme

(B) Holoenzyme = Apoenzyme + Coenzyme

(C) Coenzyme = Apoenzyme + Holoenzyme

(D) Holoenzyme = Coenzyme – Apoenzyme

Answer:  (B)

3. With reference to enzymes, turnover number means _______.

(A) the number of substrate molecules that a molecule of an enzyme converts into

products per second.

(B) the number of substrate molecules that a molecule of an enzyme converts into

products per hour.

(C) the number of substrate molecules that a molecule of an enzyme converts into

products per day.

(D) the number of substrate molecules that a molecule of an enzyme converts into

products per minute.

Answer: (D)

4. Who wrote the famous book ‘Origin of Species’?

(A) Lamarck

(B) Darwin

(C) De Vries

(D) Mendel

Answer: (B)

5. Which the following is a gastrointestinal hormone?

(A) Prolactin

(B) Enterokinase

(C) GH

(D) FSH

Answer: (B)

6. Which substance is in higher concentration in blood than in glomerular filtrate?

(A) Glucose 

(B) Urea

(C) Plasma proteins 

(D) Water

Answer: (C)

7. Which statement about photosynthesis is false?

(A) Photosynthesis is a redox process in which water is oxidised and carbon dioxide is

reduced.

(B) The enzymes required for carbon fixation are located only in the grana of chloroplasts.

(C) In green plants, both PS I and PS II are required for the formation of NADPH + H + .

(D) The electron carriers involved in photophosphorylation are located on the thylakoid

membranes

Answer: (B)

8. Which stage of malarial parasite is infective to man?

(A) Gametocyte

(B) Merozoite

(C) Cryptomerozoite

(D) Sporozoite

Answer: (D)

9. Which one of the following triplet codons is a chain termination codon?

(A) UGU

(B) AAU

(C) UUG

Answer: (D)

(D) UAG

10. Which one of the following theories on the origin of life is mostly accepted? 

(A) Special creation 

(B) Steady state 

(C) Panspermia 

(D) Chemical origin

Answer:  (D)

11. Which one of the following synthetic growth regulators is used to promote synchronized

flowering in pineapple?

(A) Phenylmercuric Acetate 

(B) Benzyl Aminopurine

(C) 2-chloroethylphosphonic acid 

(D) none of these

Answer: (C)

12. Which one of the following statements about the events of noncyclic

photophosphorylation is NOT correct?

(A) ATP and NADPH are not produced.

(B) Photolysis of water takes place.

(C) O2 is released.

(D) none of these

Answer: (A)

13. Which one of the following statement is NOT correct?

During Protein synthesis, _______.

(A) Tyrosine is coded by UAU and UAC codons.

(B) Cysteine is coded by UGU and UGC codons.

(C) UGG codon codes for Tryptophan.

(D) UAA codon codes for Lysine.

Answer: (D)

14. Which one of the following species of earthworm is NOT recommended for

vermicomposting?

(A) Eisenia fetidae 

(B) Eudrilus eugeniae

(C) Pheretima Posthuma 

(D) Perionyx excavatus

Answer: (C)

15. Which one of the following reactions is an example of oxidative decarboxylation? 

(A) Conversion of succinate to fumerate 

(B) Conversion of fumerate to malate 

(C) Conversion of private to acetyl CoA 

(D) Conversion of citrate to isocitrate

Answer:  (C)

Biology

Model

Question

Paper –

10

1. More men suffer from colour blindness than women because 

(A) women are more resistant to disease than men 

(B) the male sex hormone testosterone cause the disease 

(C) the colour blind gene is carried on the ‘Y’ chromosome 

(D) men are hemizygous and one defective gene is enough to make them colour blind

Answer: 

(D)

2. Mitotic stages are not observed in ________.

(A) Cosmarium 

(B) E.coli

(C) Saccharomyces 

(D) Chlorella

Answer: 

(B)

3. Mendel found that the reciprocal crosses yielded identical results. From that he concluded

that _______.

Answer:

(C)

(A) sex plays a role in deciding the dominance of a trait.

(B) there is independent assortment of traits.

(C) sex has no influence on the dominance of traits.

(D) there is no dominance of any trait.

4. Meissner’s corpuscles occur in

(A) Brain

(B) Nerve cells

(C) Skin

(D) Tongue

Answer:

(C)

5. Match the types of the fruits listed in Column I, with the examples listed on Column II. Choose

the answer which gives the correct combination of alphabets of the two columns.

Column – I                   Column – II

A. Capsule                  p.  Paddy 

B.  Berry                        q.  Mango 

C.  Drupe                      r.  Sunflower 

D.  Cypsela                  s.  Tomato 

                                       t.  Ladies finger

(A) A = t, B = s, C = q, D = r 

(B) A = t, B = r, C = p, D = q 

(C) A = s, B = t, C = q, D = r 

(D) A = p, B = q, C = r, D = t

Answer: 

(A)

6. Match the types of immunity listed in Column I with the examples listed in Column II.

Choose the answer that gives the correct combination of alphabets of the two columns :

Column I                      Column II

Types of immunity      Example

A. Natural active          p. Immunity developed by heredity

B. Artificial passive     q. From mother to foetus through placenta

C. Artificial active         r. Injection of antiserum to travellers

D. Natural passive     s. Fighting infections naturally

                                       t. Induced by vaccination

(A) A = t, B = s, C = r, D = p 

(B) A = s, B = t, C = q, D = r

(C) A = s, B = r, C = t, D = q 

(D) A = p, B = q, C = r, D)=t

Answer:

(C)

7. Match the names of the economically important plants (or their products) listed in Column-I

with the families to which they belong given in column-II. Choose the answer which gives the

correct combination of alphabets of the two columns :

Column – I                   Column – II

A. Sunflower               p. Acanthaceae

B. Tulsi                        q. Compositae

C. Coffee                     r. Labiatae

D. Vasaka                   s. Rubiaceae

                                      t. Euphorbiaceae

(A) A = q, B = r, C = s, D = p

(B) A = q, B = s, C = p, D = t

(C) A = s, B = r, C = p, D = q

(D) A = r, B = t. C = s, D = q

Answer:

(A)

8. Match the compounds given in column-I with the number of carbon atoms present in them

which are listed under column-II. Choose the answer which gives the correct combination of

alphabets of the two columns.

Column – I                                 Column – II

A. Oxaloacetate                        p. 6 – C compound

B. Phosphoglyceraldehyde    q. 5 – C compound

C. lsocitrate                               r. 4 – C compound

D. -Ketoglutarate                    s. 3 – C compound

                                                     t. 2 – C compound

(A) A = r, B = s, C = p, D = q 

(B) A = r, B = t. C = p, D = q

(C) A = q. B = s. C = p. D = t 

(D) A = s, B = t. C = q, D = r

Answer:

(A)

9. Match the animals listed in Column I with their of nature of blood listed in Column II.

Choose the answer which gives the correct combination of alphabets of the two columns.

Column I             Column II

A. Man                 p. Plasma and cells are colourless

B. Earthworm    q. Plasma is colourless and nucleated RBC

C. Cockroach     r. Plasma is colourless and enucleated RBC

D. Frog                s. Plasma is red and nucleated, colourless RBC

                              t. Plasma and RBC have hemoglobin.

(A) A = s, B = t, C = r, D = q 

(B) A = r, B = s, C = p, D = q

(C) A = t, B = r, C = p, D = s

(D) A = p, B = s, C = q, D=r

G

10. Mannitol is

(A) Amino Acid

(B) Amino alcohol

(C) Sugar alcohol

(D) Sugar acid

Answer:

(C)

11. Longest phase of meiosis

(A) Prophase I

(B) Prophase II

(C) Anaphase I

(D) Metaphase II

Answer:

(A)

12. lf the systolic pressure is 120 mm Hg and diastolic pressure is 80 mm Hg, the pulse pressure

is ______.

(A) 120 + 80 = 200mmHg 

(B) 120 x 80 = 9600mmHg

(C) 120/80 = mmHg 

(D) l20  80 = 40mmHg

Answer:

(D)

13. lf the person shows the production of interferons in his body, chances are that he is suffering

from

(A) Malaria 

(B) Measles

(C) Tetanus 

(D) Anthrax

Answer:

(B)

14. Kupffer’s cells are

(A) Phagocytic

(B) Actin

(C) Myosin

(D) Fibrin

Answer:

(A)

15. Inulin is a polymer of

(A) Glucose

(B) Galactose

(C) Fructose

(D) Arabinose

Answer:

(C)

Biology

Model

Question

Paper –

11

1. A plant cell becomes turgid due to

(A) Plasmolysis

(B) Exosmosis

Answer:

(C)

(C) Endosmosis

(D) Electrolysis

2. A person is suffering from frequent episodes of nasal discharge nasal congestion, reddening

of eyes and watery eyes. These are the symptoms of

(A) Bronchitis 

(B) Rhinitis

(C) Bronchial carcinoma 

(D) Cyanosis

Answer:

(B)

3. A man is admitted to a hospital. He is suffering from an abnormally low body temperature, loss

of appetite and extreme thirst. His brain scan would probably show a tumor in

(A) Pons 

(B) Cerebellum

(C) Hypothalamus 

(D) Medulla Oblongata

Answer:

(C)

4. A RBC and a plant cell (with thick cell wall) are placed in distilled water. The solute

concentration is the same in both the cells. What changes would be observed in them?

(A) The RBC would increase in size and burst while the plant cell would remain about the

same size.

(B) The plant cell would increase in size and burst while the RBC would remain about the

same size.

(C) Both plant cell and RBC would decrease in size and collapse.

(D) Both plant cell and RBC would not undergo any change.

Answer:

(A)

5. In which stage of the first meiotic division two sister chromatids are formed?

(A) Leptotene

(B) Zygotene

(C) Pachytene

(D) Diplotene

Answer:

(C)

6. In the absence of enterokinase, the digestion of _______ would be affected in our intestine.

(A) Amino acid 

(B) Albumin

(C) Starch 

(D) Maltose

Answer:

(B)

7. In the absence of acrosome, the sperm _______.

(A) cannot get energy 

(B) cannot penetrate the egg

(C) cannot swim 

(D) cannot get food

Answer:

(B)

8. In genetic fingerprinting, the ‘probe’ refers to _______.

(A) a radioactively labelled single stranded RNA molecule.

(B) a radioactively labelled single stranded DNA molecule.

(C) a radioactively labelled double stranded DNA molecule.

(D) a radioactively labelled double stranded RNA molecule.

Answer:

(B)

9. In genetic code, 61 codons code for 20 different types of amino acids. This is called 

(A) Colinearity 

(B) Commaless 

(C) Degeneracy 

(D) Nonambiguity

Answer: 

(C)

10. In crop improvement programmes, virus-free clones can be obtained through

(A) Hybridization 

(B) Embryo culture

(C) Shoot apex culture 

(D) Grafting

Answer:

(C)

11. In C4 pathway, the CO 2  fixation in mesophyll cells is carried out by the enzyme _______.

(A) Rubisco 

(B) PEP carboxylase

(C) Pyruvate decarboxylase 

Answer:

(B)

(D) Pyruvate dehydrogenase

12. In an experiment demonstrating the evolution of oxygen in Hydrilla, Sodium bicarbonate is

added to water in the experimental set-up. What would happen if all other conditions are

favourable?

(A) Amount of oxygen evolved increases as the availability of carbon dioxide increases.

(B) Amount of oxygen evolved decreases as the availability of carbon dioxide increases.

(C) Amount of oxygen evolved increases as carbon dioxide in Water is absorbed by sodium

bicarbonate.

(D) Amount of oxygen evolved decreases as carbon dioxide in water is absorbed by sodium

bicarbonate.

Answer:

(A)

13. In a typical Mendelian cross which is a dihybrid cross, one parent is homozygous for both

dominant traits and another parent is homozygous for both recessive traits. In the f2

generation, both parental combinations and recombinations appear. The phenotypic ratio of

parental combinations to recombinations is ________.

(A) 10 : 6 

(B) 12 : 4

(C) 9 : 7 

(D) 15 : 1

Answer: 

(A)

14. In a typical heart, if EDV is 120 ml of blood and ESV is 50 ml of blood, the stroke volume (SV)

is 

(A) 120 – 50 = 70 ml 

(B) 120 + 50 = 170 ml 

(C) 120  50 = 6000 ml 

(D) 120 ÷ 50 = 2.4 ml

Answer: 

(A)

15. In a tissue culture media, the resource of the phytohormone is 

(A) Agar agar 

(B) Glucose

(C) Micronutrients 

(D) Coconut milk

Answer: 

(D)

Biology

Model

Question

Paper –

12

1. In 24 hours, total glomerular filtrate formed in human kidney is

(A) 1.7 litres

(B) 7 litres

(C) 17 litres

(D) 170 litres

Answer:

(D)

2. If a cross between two individuals produces offsprings with 50% dominant character (A) and

50% recessive character (a) the genotype of parents are

(A) Aa × Aa

(B) Aa × aa

(C) AA × aa

(D) AA × Aa

Answer:

(B)

3. Identify the incorrect statement with respect to Calvin cycle.

(A) The first stable intermediate compound formed is phosphoglycerate.

(B) 18 molecules of ATP are synthesised during carbon fixation.

(C) NADPH + H+ produced in light reaction is used to reduce diphosphoglycerate.

(D) The carboxylation of RuBP is catalysed by rubisco.

Answer:

(B)

4. Identify the group which includes animals all of which give birth to young ones directly.

(A) Platypus, Penguin, Bat, Hippopotamus

(B) Shrew, Bat, Kiwi, Cat

Answer:

(D)

(C) Lion, Whale, Ostrich, Bat

(D) Dolphin, Kangaroo, Bat, Cat

5. How many pairs of contrasting characters in pea pod were chosen by Mendel?

(A) 7

(B) 5

(C) 3

(D) 9

Answer:

(C)

6. How do you differentiate a frog from a toad? 

(A) Frog has no exoskeleton but toad has scales 

(B) Frog respires through lungs but toad respires through skin 

(C) Frog has a tail but toad has no tail 

(D) Frog has no parotid glands but toad has a pair of parotid glands

Answer: 

(D)

7. How do you differentiate a butterfly from a moth?

(A) Moth has one pair of wings but butterfly has two pairs of wings.

(B) Moth has feathery antennae but butterfly has club shaped antennae.

(C) Moth has simple eyes but butterfly has compound eyes.

(D) Moth is diurnal but butterfly is nocturnal.

Answer:

(B)

8. Glucose and amino acids are reabsorbed in the

(A) proximal tubule

(B) distal tubule

(C) collecting duct

(D) loop of Henle

Answer:

(A)

9. Gastrula has a pore which is known as _______.

(A) Gonophore 

(B) Blastopore

(C) Oospore 

(D) Zoospore

Answer:

(B)

10. Gametophyte is the dominant phase in the lifecycle of ________.

(A) Hibiscus 

(B) Nephrolepis

(C) Cycas 

(D) Riccia

Answer: 

(D)

11. Four children belonging to the same parents have the following blood groups A, B, AB and O.

Hence, the genotypes of the two parents are ______.

(A) Both parents are homozygous for ‘A’ group

(B) One parent is homozygous for ‘A’ and another parent is homozygous for ‘B’

(C) One parent is heterozygous for ‘A’ and another parent is heterozygous for ‘B’

(D) Both parents are homozygous for ‘B’ group

Answer: 

(C)

12. According to Darwin, evolution is _______.

(A) a slow, gradual and continuous process.

(B) a sudden but discontinuous process.

(C) a slow and discontinuous process.

(D) a slow, sudden and discontinuous process.

Answer:

(A)

13. According to Boyle’s law, the product of pressure and volume is a constant. Hence,

(A) if volume of lungs is increased, the pressure also increases proportionately.

(B) if volume of lungs is increased. the pressure decreases proportionately.

(C) if volume of lungs is increased, the pressure remains the same.

(D) if volume of lungs is increased, the pressure decreases disproportionately.

Answer:

(B)

14. A true breeding plant producing red flowers is crossed with a pure plant producing white

flowers. Allele for red colour of flower is dominant. After selfing the plants of first filial

generation. the proportion of plants producing white flowers in the progeny would be 

(A) 1/4 

(B) 1/3

(C) 1/2

(D) 3/4

Answer:

(A)

15. Identify the correct statement :

(A) The age of the plant can be determined by its height.

(B) Healing of damaged tissue is because of the activity of sclerenchyma cells.

(C) Grafting is difficult in monocot plants as they have scattered vascular bundles.

(D) Because of marked climatic variations, plants growing near the sea shore do not produce

annual rings.

Answer:

(C)

Biology

Model

Question

Paper –

13

1. Fleshy fruits with stony endocarp are called

(A) Berries

(B) Pomes

(C) Drupes 

(D) Capsules

Answer:

(C)

2. Fertilization occur in

(A) Uterus

(B) Ureter

(C) Vagina

(D) Fallopian tube

Answer:

(D)

3. Examples for lateral meristems are

(A) Fascicular cambium and procambium

(B) Procambium and dermatogen

(C) Fascicular cambium and cork cambium

(D) Phellogen and procambium

Answer:

(C)

4. Example of water soluble plant pigment is

(A) Chlorophyll-a

(B) Chlorophyll-b

(C) Anthocyanin

(D) Xanthophyll

Answer:

(C)

5. Everytime, when the dosage of a drug has to be increased to achieve the same ‘kick’ that

initially occurred in response to a smaller dose, this condition is known as _______.

(A) Tolerance 

(B) Rebound effect

(C) Addiction 

(D) Withdrawal symptoms

Answer:

(A)

6. Electrons used in Electron Microscope are of the wavelength

(A) 0.05 Å

(B) 0.15 Å

(C) 0.25 Å

(D) 0.30 Å

Answer:

(A)

7. Electric potential of the brain is recorded by

(A) CT Scan

(B) Sphygmomanometer

(C) ECG

(D) EEG

Answer:

(D)

8. Edible part of Mushroom is

(A) Basidiocarp

(B) Primary mycelium

(C) Fungal hyphae

(D) Basidiospores

Answer:

(A)

9. During Lactic acid fermentation, _______.

(A) O 2  is used, CO 2  is liberated.

(B) O 2  is not used, CO 2  is liberated.

(C) O 2  is used, CO 2  is not liberated.

(D) neither O 2  is used, nor CO 2  is liberated.

Answer:

(D)

10. Due to nondisjunction of chromosomes during spermatogenesis, sperms carry both sex

chromosomes (22A + XY) and some sperms do not carry any sex chromosome (22A + O).

If these sperms fertilize normal eggs (22A + X), what types of genetic disorders appear among

the offsprings?

(A) Down’s syndrome and Klinefelter’s syndrome

(B) Turner’s syndrome and Klinefelter’s syndrome

(C) Down’s syndrome and Cri-du-chat syndrome

(D) Down’s syndrome and Turner’s syndrome

Answer:

(B)

11. Dog distemper is a disease carried by a ________.

(A) bacterium 

(B) viroid

(C) prion 

(D) virus

Answer: 

(D)

12. DNA gyrase, the enzyme that participates in the process of DNA replication is a type of

(A) Reverse Transcriptase 

(B) DNA Topoisomerase

(C) DNA Polymerase 

(D) DNA Ligase

Answer:

(B)

13. A flower which can be divided into two equal halves by only one plane is

(A) Zygomorphic

(B) Actinomorphic

(C) Regular

(D) Perfect

Answer:

(A)

14. An animal which has both exoskeletal and endoskeletal structures is

(A) Tortoise 

(B) Frog

(C) Jelly fish 

(D) Fresh water mussel

Answer:

(A)

15. Banana bunchytop virus is transmitted through 

(A) Pentalonia nigronervosa 

(B) Aedes aegypti 

(C) Culex sp 

(D) Agribacterium sp

Answer: 

(A)

By Chala Dandessa

I am Lecturer, Researcher and Freelancer. I am the founder and Editor at ETHIOPIANS TODAY website. If you have any comment use caalaadd2@gmail.com as email contact. Additionally you can contact us through the contact page of www.ethiopianstoday.com.

Leave a Reply